Op een ijskoude novemberdag gingen de buitenklassen door het centrum van Lokeren op stap naar de molen van de wijk Heirbrug. In de klas hadden we geleerd over molens van allerlei slag en soort. Er bestaan molens die water overpompen, molens die graan malen en molens die werken door de kracht van stromend water. In onze tijden verschijnen opnieuw meer en meer molens in het landschap in de vorm van windturbines. Deze moderne molens zetten de kracht van de wind via een soort reuzendynamo om in milieuvriendelijke elektriciteit.
De molen van de Heirbrug bestaat zo’n 150 jaar en heeft in zijn geschiedenis allicht veel meegemaakt. In Lokeren stonden vroeger nog veel meer molens. De meesten zijn verdwenen of afgebroken. Ook de Heirbrugmolen bevond zich in slechte staat, tot enkele liefhebbers uit Lokeren het plan hebben opgevat om dit prachtige gebouw in ere te herstellen.
De kap of het dak van de molen was volledig verdwenen en de rest van het gebouw was in slechte staat. Na hard zwoegen was de molen zo’n 10 jaar geleden dan opnieuw opgeknapt. Een echtpaar uit Lokeren, Clement De Bruyn en Maria De Rooze (de ouders van meester Wim), volgden een opleiding tot molenaar en kunnen deze prachtige molen laten werken. Zij steken heel wat uren van hun vrije tijd in het onderhoud van hun geliefde molen. Er komt trouwens heel wat bij kijken om zo’n molen te laten draaien. Tijdens ons bezoek vertelde gids Maria over de vele aandachtspunten waarop zij moeten letten. In een inleidend filmpje maakten we kennis met de geschiedenis van Lokerens trots en met de werking van een molen in het algemeen.
Opvallend is ook dat blinden ook volop kunnen genieten van een bezoek aan de Heirbrugmolen door een aangepast programma. Toen we via de steile trappen de binnenkant van het monument bezochten, vielen we op de verschillende zolders (zo noemen we een verdieping) van de ene verbazing in de andere. Het binnenwerk van zo’n molen bestaat uit een wonderlijk kunstwerk van allerlei smeedwerk, tandwielen en zeer oude balken. Door de zeer duidelijke uitleg van de gids kregen we een helder beeld van de mogelijkheden, maar ook de gevaren van deze molen.
Een molenaar moet zeker fit en sterk zijn, maar moet vooral zijn hoofd bij het werk houden en voortdurend het weer in de gaten houden… Als hij even niet oplet, kunnen de maalstenen oververhitten en brand veroorzaken… De machtige wieken kunnen afkraken of ernstige verwondingen veroorzaken als je er tegenaan loopt…
Gelukkig zijn Maria en Clement attente molenaars en kunnen zij af en toe graan malen tot meel of dierenvoeder.
We hopen dat ze nog vele jaren hun hobby mogen uitoefenen en dat zij nog veel bezoekers mogen laten genieten van de mooie Heirbrugmolen.
Wij vonden het in elk geval een boeiend bezoek!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten